Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus -suunnitelma

2024-2026

  1. Johdanto

Kaski ry loi ensimmäisen tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmansa vuonna 2021. Noudatamme OYY:n asettamia ohjeistuksia järjestöille koskien tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta toiminnassamme. OYY:n ohjeistuksessa opastetaan muun muassa toiminnan tasa-arvoon liittyvien ongelmakohtien kartoittamista sekä niiden ratkaisemista. Haluamme kuitenkin luoda Kaski ry:n toimintaa varten oman tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman jota seurata ja johon palata tarvittaessa. Tavoitteena on jatkuva ja suunnitelmallinen tasa-arvon edistämistyö.

Kaski ry:n tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma pohjautuu Perustus-, Tasa-arvo-, ja Yhdenvertaisuuslaille. Suomen Perustuslain (1999/731 6§) mukaan ketään ei saa ilman hyväksyttävää syytä asettaa eriarvoiseen asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Tasa-arvolaki (1986/609 1§ (30.12.2014/1329)) painottuu sukupuolen, sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisuun perustuvaan syrjintään. Lain tarkoituksena on edistää naisten, miesten sekä sukupuoli-identiteetin moninaisuuden tasa-arvoa kaikessa yhteiskunnallisessa toiminnassa. Yhdenvertaisuuslain (2014/1325 8§) nojalla kielletään edellä jo mainittu, mutta lisäksi kaikki syrjintä riippumatta perustuuko se tosiasiaan tai oletukseen. Yhdenvertaisuuslaissa kielletään niin välitön kuin välillinenkin syrjintä.

Kaski ry sitoutuu näihin lakeihin pyrkimällä omassa toiminnassaan edistämään jäsenten tasa-arvoista sekä yhdenvertaista kokemusta. Jokaisella henkilöllä on oikeus turvallisen tilan tunteeseen. Kaski ry:llä on oma vastuu huolehtia jäsenten hyvinvoinnista ja vastavuoroisesti jokaisella jäsenellä on velvollisuus tuoda yhdenvertaisuuden vastainen toiminta tietoomme sitä havaittaessaan tai kokiessaan.


2. Käsitteistöä

Olemme käyttäneet OYY:n tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman (2019-2021) sanaston määritelmiä myös omassamme yhtenäisen linjan säilyttämiseksi.

Tasa-arvo : ''Tarkoittaa kaikkien ihmisten yhtäläistä arvoa yksilöinä ja yhteiskunnan jäseninä. Usein tasa-arvolla kuitenkin viitataan vain sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Yhteiskunnalliset tehtävät, oikeudet ja velvollisuudet koskevat yhtäläisesti kaikkia sukupuolesta riippumatta, jolloin jokaisella yksilöllä on mahdollisuus toteuttaa itseään ilman, että hänelle asetetaan esteitä sukupuolensa perusteella.''

Yhdenvertaisuus : ''On tasa-arvoa laajempi käsite ja sillä tarkoitetaan sitä, että ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän sukupuolestaan, iästään, etnisestä tai kansallisesta alkuperästään, kansalaisuudestaan, kielestään, uskonnostaan ja vakaumuksestaan, mielipiteestään, vammastaan, terveydentilastaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai muusta henkilöön liittyvästä syystä, eikä ketään syrjitä.''

Esteettömyys : Tarkoittaa sitä, että ihmisten moninaisuus huomioidaan esimerkiksi tilojen suunnittelussa, palvelujen saavutettavuudessa, tiedon levittämisessä ja mahdollisuudessa osallistua. Esteettömässä ympäristössä ihmisiä ei erotella heidän toimintakykynsä perusteella.

Fyysinen esteettömyys liittyy liikkumisen esteiden poistamiseen ja aistivammojen huomioimiseen.

Sosiaalinen esteettömyys taas vaatii ilmapiiriä, jossa jokainen voi toimia ilman pelkoa syrjinnästä, väheksymisestä tai kiusaamisesta.

Psyykkinen esteettömyys taas liittyy yksilön ominaisuuksiin, ja siihen, mitä tietoja ja taitoja yksilö tarvitsee osallistuakseen, tai miten yksilöön suhtaudutaan.

Syrjintä : Yksilöä kohdellaan huonommin kuin muita jonkin henkilökohtaisen ominaisuuden perusteella.

Välitön syrjintä tarkoittaa henkilöiden asettamista eri asemaan jonkin ominaisuuden tai pelkän ominaisuuden oletuksen perusteella. Esim. mies valitaan työtehtävään, vaikka nainen on ansioituneempi.

Välillistä syrjintää taas on se, että tehtävään valittavalle esitetään vaatimuksia esimerkiksi kielitaidosta, vaikka se ei ole tehtävän suorittamisen kannalta oleellista.


3. Tilannekatsaus nykyisestä tasa-arvotilanteesta

Kaski ry loi Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnan opiskelijoiden laajuisen kyselyn tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilanteen kartoittamiseksi keväällä 2023. Vastauksia tuli yhteensä 45, joista kaikki olivat suomenkielisiä. Kyselyn perusteella tiedekuntamme yleistilanne oli hyvä, mutta saimme myös kehitysideoita toimintaamme. Käsittelemme näitä esille tulleita asioita viidessä osa-alueessa: 1. ikä ja perheellisyys 2. opiskelijoiden taloudellinen tilanne 3. opiskelijoiden taustat ja kulttuurit 4. sukupuoli- ja seksuaali-identiteetit 5. esteettömyys

  1. Suurimmat huomiot ensimmäiseen osa-alueeseen liittyivät tapahtumien saatavuuteen perheellisten näkökulmasta. Monet tapahtumat sijoittuvat myöhäisiin arki-iltoihin ja niissä voi esiintyä alkoholin käyttöä. Nämä seikat rajoittavat erityisesti perheellisten osallistumista tapahtumiin.

  2. Valtaosa (86,7%) vastanneista on jokseenkin tai täysin samaa mieltä siitä, että tapahtumat olivat sopivan hintaisia, mutta maksuttomien tai mahdollisimman halpojen tapahtumien tarve näkyi vahvana.

  3. Tapahtumia toivotaan kaksikielisenä, jotta kaikilla on mahdollisuus osallistua. On hyvä huomioida, että ihmisiä on erilaisia ja eri tilanteista, eikä rasistista kielenkäyttöä tai stereotypisointia sallita missään tilanteessa. 9,1% vastanneista on kokenut etnisten taustojen tai kulttuurien stereotypisointia, loukkaavaa puhetta tai väheksyntää.

  4. Avoimet kommentit toivat esille huolia sukupuolisidonnaisista tavoista (esimerkiksi sukupuolittunut kieli, binäärisesti jaetut wc-tilat tapahtumissa). Tarpeeton sukupuolittaminen on turhaa.

  5. Kyselyn vastauksena toivottiin tarkempaa tietoa tapahtumapaikkojen esteettömyydestä. Esteettömyyden tarve voi olla myös näkymätöntä ja siihen toivottiin kiinnitettävän lisää huomiota.

Kyselyymme sisältyi myös kysymys järjestötoiminnan poliittisesta neutraaliudesta, joka herätti paljon ajatuksia ja kysymyksiä siitä, mitkä yhteiskunnalliset ja ajankohtaiset asiat kuuluvat opiskelija-ainejärjestöjen toimintaan. Kaski ry:n toiminta on yhdistyksen sääntöjen mukaisesti puoluepoliittisesti sitoutumaton. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että hallitusten jäsenten omat poliittiset mielipiteet eivät saa näkyä järjestön toiminnassa. Kaski ry:n tapahtumiin jokainen on tervetullut aatteistaan ja poliittisista mielipiteistään riippumatta ja niistä saa käydä asiallista ja kunnioittavaa vuoropuhelua kuitenkin niin, että se noudattaa turvallisen tilan periaatteita.


4. Toimintasuunnitelma



5. Lisätietoa

Kaski ry sitoutuu päivittämään Tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa vähintään kahden vuoden välein ja tarvittaessa useammin. Suunnitelman päivittämistä ja kehittämistä tehdään jäsenjärjestöjä osallistaen. Seuraava päivitys tehdään viimeistään vuonna 2026. Kaski ry seuraa toimintaansa ja kehittää sitä jatkuvasti tarvittavaan suuntaan. Toimintamme pohjautuu niin Tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmalle kuin myös Turvallisen tilan periaatteille

Liitteeksi tiedostoon laitamme Kaski ry:n Turvallisen tilan periaatteet.


1. Introduction

Kaski ry created its first equality and diversity plan in 2021. We adhere to the guidelines set by the Student Union of the University of Oulu (OYY) for organizations regarding equality and diveristy in our activities. OYY's guidelines provide instructions on identifying and addressing issues related to equality in organizational activities. However, we aim to develop our own equality and diveristy plan for Kaski ry to follow and reference as needed. The goal is to continuously and systematically promote equality.

Kaski ry's equality and diversity plan is based on the Finnish Constitution, the Equality Act, and the Non-Discrimination Act. According to Section 6 of the Finnish Constitution (1999/731), no one shall be placed in an unequal position without an acceptable reason based on gender, age, origin, language, religion, beliefs, opinions, health, disability, or any other personal characteristic. The Equality Act (1986/609, Section 1 (30.12.2014/1329)) emphasizes discrimination based on gender, gender identity, and gender expression. The purpose of the Act is to promote equality between women, men, and gender diversity in all social activities. Under Section 8 of the Non-Discrimination Act (2014/1325), all forms of discrimination, whether based on fact or assumption, are prohibited. The Non-Discrimination Act prohibits both direct and indirect discrimination.

Kaski ry is committed to these laws by striving to promote an equal and non-discriminatory experience for its members in its activities. Everyone has the right to feel safe in the environment. Kaski ry has a responsibility to ensure the well-being of its members, and conversely, every member has an obligation to inform us if they observe or experience behavior contrary to equality.

2. Terminology

We have used the definitions from OYY's Equality and Non-Discrimination Plan (2019-2021) in our own plan to maintain consistency.

Equality: "Refers to the equal value of all individuals as individuals and members of society. Often, equality is specifically understood as gender equality. Social roles, rights, and responsibilities apply equally to all, regardless of gender, allowing every individual to pursue self-fulfillment without obstacles based on their gender."

Non-Discrimination: "Is a broader concept than equality and means that people are equal regardless of their gender, age, ethnic or national origin, nationality, language, religion, beliefs, opinions, disability, health status, sexual orientation, or any other personal characteristic, and no one is discriminated against."

Accessibility: Refers to taking into account the diversity of people, for example, in the design of spaces, accessibility of services, dissemination of information, and opportunities for participation. In an accessible environment, people are not segregated based on their functional abilities. → Physical accessibility involves removing barriers to mobility and considering sensory impairments. → Social accessibility requires an atmosphere where everyone can act without fear of discrimination, devaluation, or bullying. → Psychological accessibility relates to the individual's characteristics and includes the knowledge and skills needed for participation or how the individual is treated.

Discrimination: Occurs when an individual is treated worse than others based on a personal characteristic. → Direct discrimination means treating individuals differently based on a characteristic or the mere assumption of a characteristic. For example, a man is chosen for a job even though a woman is more qualified. → Indirect discrimination occurs when requirements, such as language skills, are imposed on a candidate, even if they are not essential for performing the job.

3. Current Situation Analysis on Equality

In the spring of 2023, Kaski ry conducted a faculty-wide survey to assess the state of equality and non-discrimination among students in the Faculty of Education and Psychology. A total of 45 responses were received, all in Finnish. Based on the survey, the overall situation in our faculty was good, but we also received suggestions for improvement. We address these issues in five areas: 1. age and family status, 2. students' financial situation, 3. students' backgrounds and cultures, 4. gender and sexual identities, 5. accessibility.

The main concerns related to the first area involved the accessibility of events from the perspective of those with families. Many events are scheduled for late evenings on weekdays and may involve alcohol consumption, which particularly limits the participation of those with families.

The majority (86.7%) of respondents somewhat or strongly agreed that the events were reasonably priced, but the need for free or as low-cost events as possible was strongly emphasized.

There is a demand for bilingual events to ensure everyone can participate. It is important to note that people come from different backgrounds and situations, and racist language or stereotyping is not tolerated under any circumstances. 9.1% of respondents reported experiencing stereotyping, offensive speech, or belittlement based on ethnic backgrounds or cultures.

Open comments highlighted concerns about gender-specific practices (e.g., gendered language, binary-separated restroom facilities at events). Unnecessary gendering is unnecessary.

In response to the survey, more detailed information about the accessibility of event venues was requested. The need for accessibility may also be invisible, and more attention was requested in this regard.

Our survey also included a question about the political neutrality of organizational activities, which sparked many thoughts and questions about which societal and current issues belong to the activities of student organizations. Kaski ry operates independently of any political parties, as stipulated in the association's bylaws. This means that the personal political opinions of board members should not be reflected in the organization's activities. Everyone is welcome to Kaski ry's events, regardless of their ideologies and political opinions, and respectful and constructive dialogue is encouraged, provided it adheres to the principles of a safe space.

4. Action Plan 


5. Additional Information

Kaski ry is committed to updating the Equality and Non-Discrimination Plan at least every two years, or more frequently if necessary. The plan will be updated and developed with the involvement of member organizations. The next update will take place by 2026 at the latest. Kaski ry continuously monitors its activities and develops them in the necessary direction. Our activities are based on both the Equality and Non-Discrimination Plan and the principles of a Safe Space.

We have attached Kaski ry's Safe Space Principles to this document.


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita
Käytämme evästeitä mahdollistaaksemme verkkosivustomme asianmukaisen toiminnan ja turvallisuuden sekä tarjotaksemme sinulle parhaan mahdollisen käyttökokemuksen.

Edistyneet asetukset

Voit muokata evästeasetuksiasi täällä. Ota käyttöön tai poista käytöstä seuraavat kategoriat ja tallenna valintasi.

Olennaiset evästeet ovat välttämättömiä verkkosivustomme turvalliselle ja asianmukaiselle toiminnalle ja rekisteröintiprosessille.
Toiminnalliset evästeet muistavat mieltymyksesi verkkosivustollamme ja mahdollistavat sen mukauttamisen.
Suorituskykyevästeet valvovat verkkosivustomme suorituskykyä.
Markkinointievästeiden avulla voimme mitata ja analysoida verkkosivustomme suorituskykyä.